Protecția Imaginilor în Era Digitală

folder_opennoutăți

Cum Să Îți Aperi Fotografiile de pe Rețelele Sociale

Imaginează-ți că faci scroll pe Instagram căutând inspirație pentru o nouă coafură, când dintr-o dată îți atrage atenția o imagine foarte familiară. Este propria ta fotografie, cu cea mai recentă tunsoare la salon. La început, ești mândră și fericită, crezând că cineva a împărtășit poza din pură admirație și te-a etichetat în descriere, însă apoi descoperi că numele tău nu se găsește nicăieri. Mai rău, persoana care a postat fotografia susține că o și deține și primește tot meritul în comentarii.

Îți sună cunoscut? Tu sau cineva apropiat ție a trecut prin așa ceva? Cum îți poți proteja fotografiile de pe rețelele sociale împotriva furtului și cum ar trebui să reacționezi când observi că au fost deja furate?

Prevenția protejării proprietății intelectuale: Utilizarea Filigramelor pentru Proprietatea Intelectuală

În primul rând, prevenția. Dacă vorbim de proprietatea intelectuală pentru o creație a unei companii, poți foarte ușor adăuga logo sau watermark (filigrane) pe poze. Filigranele sunt practic mici semnături pe care le adaugi fotografiilor tale. Ceea ce le deosebește de cele obișnuite este faptul că sunt adesea plasate în mijlocul imaginii, ceea ce le face dificil de îndepărtat. Ele sunt adesea pe jumătate transparente, deci nu acoperă prea mult din imagine. Dacă însă ești persoană fizică, e mai dificil să utilizezi un logo.

Investigarea și Protejarea Imaginilor: Utilizarea Google Images pentru Căutarea și Monitorizarea Fotografiilor Tale

În al doilea rând, investigația. Știai că Google îți permite să cauți nu numai după cuvinte, ci și după imagini? Astfel poți afla unde au fost publicate fotografiile tale. 

Este foarte simplu: mergi la Google Images, faci click pe pictograma camerei mici din bara de căutare, încarci fotografia și ți se va afișa o listă completă a locurilor în care aceasta a fost postată.

search google 1
A screenshot of a google searchDescription automatically generated

Acțiuni în cazul furtului de imagini: Protejarea și Recuperarea Drepturilor de Autor

În al treilea rând, dacă o poză a fost deja furată, poți face următorii pași:

  • Fă o captură de ecran a locului în care ți-ai găsit poza. Poate fi util mai târziu, deoarece infractorul te poate bloca sau poate șterge fotografiile. Include și descrierea în captura de ecran, astfel încât să fie clar că nu ți s-a acordat niciun credit.
  • Dacă cineva îți folosește fotografia fără să o revendice, cere-i pur și simplu să te menționeze ca autor. Fii foarte specific la ce te referi – etichetarea paginii tale sau folosirea numelui tău. Unii oameni nu vor să devină infractori, ei presupun în mod eronat că orice găsesc pe internet poate fi împărtășit fără restricții.
  • Dacă cineva îți folosește fotografia și pretinde că este a lui, începe prin a-i trimite o solicitare calmă, dar categorică. Poți cere să șteargă fotografia sau să rectifice cine este proprietarul de drept al ei. De obicei, persoana prinsă în flagrant intră în panică și șterge imediat fotografia furată.

Gestionarea Furtului de Imagini: Notificare și Raportare pentru Protejarea Drepturilor de Autor

Cu toate acestea, uneori nu primești niciun răspuns și fotografia rămâne acolo unde a fost pusă.

  • Următorul pas este să trimiți infractorului o notificare de încetare și renunțare la încălcarea drepturilor de autor cu amenințarea unei acțiuni legale în cazul în care nu se conformează. În acest fel, îl anunți că îți știi drepturile legale.
  • Dacă fotografia furată a fost distribuită pe Facebook sau Instagram, poți depune un Formular de raportare a drepturilor de autor (atât cele de Facebook, cât și cele de Instagram sunt în Help Center).

Știți care sunt Insituțiile responsabile cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală?

Chiar dacă ți se pare puțin probabil să ți se întâmple tocmai ție, să știi că un studiu recent a arătat că 85% dintre pozele partajate zilnic în online sunt furate, iar 49% dintre furturile de poze online sunt făcute de către utilizatorii social media și bloggeri. Poate aceste cifre te ajută să pui lucrurile în perspectivă și să îți protejezi drepturile de proprietate intelectuală.

Articole asemănătoare

keyboard_arrow_up