România, raiul bunurilor contrafăcute. Haine, cosmetice și parfumuri în valoare de 26 de milioane euro au fost confiscate în 2024

folder_opennoutăți

România importă din ce în ce mai multă marfă contrafăcută: haine, făcute în fabrici clandestine din China și Turcia, dar mai ales cosmetice și parfumuri. Politia de Frontieră abia mai are loc în depozite pentru sutele de mii de articole vestimentare sau de altă natură pe care le confiscă.

În prima jumătate a anului a fost confiscată marfă de contrabandă în valoare de 26 de milioane de euro.

Cum ajung falsurile în România

Sunt două rute folosite de cei care importă marfă de contrabandă: traseul maritim pentru produsele care vin din China, pe mare, în containere sau cel terestru – bunuri care vin din Turcia și sunt descoperite la granița cu Bulgaria. Marfa este ascunsă printre bagajele călătorilor sau pur și simplu șoferii au creat spații speciale în mașini pentru a nu fi văzute de polițiști.

Șoferii spun adeseori că le-au cumpărat din bazare cu scopul de a le face cadou și că ei nu știu că ar putea fi contrafăcute.

În prima jumătate a anului a fost confiscată marfă de 26 de milioane de euro

188.000 de bucăți articole de îmbrăcăminte şi lenjerie – mai mult decât în tot anul 2022. În ce privește hainele, nu doar că nu există acte pentru ele, adică proprietarul nu plătește taxe, ci sunt și contrafăcute, avertizează anchetatorii – deci pot prezenta riscuri pentru sănătatea celor care le poartă.

Au mai fost descoperite

  • 103.000 bucăți jucării;
  • 70.000 perechi încălțăminte;
  • 87.000 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;
  • 31.000 bucăți articole de marochinărie;
  • 24.000 bucăți ochelari de soare.

Bunurile sunt verificate de reprezentanții brandurilor – care trebuie să decidă că ele nu sunt originale. Apoi pot fi distruse, dar doar după o decizie a instanței în acest sens.

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons: Problema produsului contrafăcut nu este doar de încălcare a dreptului de proprietate a titularului de marcă, e o problemă de securitate pentru cetățeni. Un produs contrafăcut este un produs periculos pentru sănătate, pentru integritatea corporală, iar când vorbim de medicamente, produse care pot să aibă o incidență majoră asupra sănătății, aici trebuie să fim de două ori mai atenți.

Un produs contrafăcut poate fi achiziționat din spatele blocului, de la geantă, la poșetă, produse fără bon fiscal, acestea sunt mecanismele de identificare, și nu in ultimul rând, produse care nu au etichetă în limba română.

Articole asemănătoare

keyboard_arrow_up