București, 29.03.2024
InfoCons, important promotor al drepturilor de proprietate intelectuală, a publicat rezultatele unui studiu recent care oferă o privire revelatoare asupra înțelegerii și conștientizării drepturilor de proprietate intelectuală printre tineri.
Potrivit studiului (desfășurat online, implicand participanți cu vârsta cuprinsă între 14 si 24 ani) peste 80% dintre participanți au demonstrat că știu ce reprezintă proprietatea intelectuală, iar o majoritate covârșitoare de 95% au numit Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci ca fiind autoritatea la care ar apela dacă doresc să își protejeze creațiile intelectuale.
Unde te poți adresa în România, dacă ai creat ceva și vrei sa fie protejat prin Drepturi de Autor?
“Am fost surprinși de nivelul ridicat de conștientizare al drepturilor de proprietate intelectuală în rândul tinerilor români”, a remarcat Sorin Mierlea, Președinte InfoCons. “Această constatare ne dă curaj că tinerele generații își știu drepturile și doresc ca acestea să le fie respectate. Rolul nostru în cadrul proiectului A.C.T.I.V.E este acela de a genera o transformare a atitudinii lor astfel încât să devină promotorii schimbării. Prin furnizarea de cunoștințe, instrumente și o mentalitate proactivă, proiectul își propune să convingă tinerii europeni să se implice activ în protejarea Drepturilor de Proprietate Intelectuală.”
Deși majoritatea sunt bine informați, studiul a evidențiat și unele misconcepții: 16.3% dintre tineri cred că păstrarea secretului este cea mai bună formă de protecție a unei invenții, în timp ce 4.1% ar alege să vândă rapid o idee pentru a preveni copierea acesteia. În contrast, un procent remarcabil de 96.9% sunt conștienți de drepturile de autor atunci când scriu o poveste originală.
Aflați mai multe despre Proprietatea Intelectuală: Tipuri, Importanță și Impactul său în Economia Europeană.
Dacă inventezi ceva nou, ce poți să faci pentru a te asigura că nimeni altcineva nu-l copiază?
În ceea ce privește mediul online și utilizarea imaginilor de pe internet, 79% dintre respondenți știu că este posibil ca acestea să fie protejate de drepturi de autor, iar la polul opus, 18.5% dintre ei consideră că toate imaginile de pe internet sunt gratuite și pot fi folosite fără constrângeri. Lucrurile stau mai bine în cazul clipurilor audio căci pentru a folosi o melodie a unui artist faimos într-un videoclip 89.6% dintre respondenți consideră că e nevoie de acordul artistului.
Dacă vrei să folosești o melodie a unui artist faimos într-un videoclip, ce trebuie să faci?
“Pentru noi acest studiu a venit ca o confirmare a faptului ca mai sunt pasi de facut pentru a crește gradul de conștientizare a drepturilor de proprietate intelectuală în rândul tinerilor, însă prin proiectul A.C.T.I.V.E ne-am asumat și rolul de a genera o transformare a atitudinii lor astfel încât să devină promotorii schimbării. Prin furnizarea de cunoștințe, instrumente și o mentalitate proactivă, proiectul își propune să convingă tinerii europeni să se implice activ în protejarea Drepturilor de Proprietate Intelectuală.”
Acest studiu reprezintă una dintre acțiunile proiectului “O 9 atitudine a Tinerilor Europeni privind Protecția Drepturilor de Proprietate Intelectuală – A.C.T.I.V.E.”, proiect sustinut de EUIPO (Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene) și care vizează educarea tinerei generații despre importanța respectării drepturilor de proprietate intelectuală.
O 9 atitudine a Tinerilor Europeni privind Protecția Drepturilor de Proprietate Intelectuală”, este o inițiativă de pionierat, si are misiunea de a sensibiliza tinerii europeni cu privire la importanța critică a protecției drepturilor de proprietate intelectuală și consecințele de amploare ale încălcării proprietății intelectuale. Cu un accent puternic pe stimularea creativității, inovației și antreprenoriatului, “A.C.T.I.V.E.“ își propune să remodeleze comportamentele și să reducă consumul de bunuri contrafăcute și de conținut digital din surse ilegale. Scopul principal al proiectului este de a da puterea tinerei generații să devină susținători proactivi pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI).
InfoCons și A.C.T.I.V.E își mențin angajamentul de a promova conștientizarea și înțelegerea drepturilor de proprietate intelectuală prin inițiative educaționale, parteneriate și eforturi de implicare a comunității.
Asociația InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor, membră cu drepturi depline în Consumers International, este o organizație neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apară drepturile consumatorilor.
InfoCons este dedicată protejării drepturilor consumatorilor și promovării conștientizării în domeniul proprietății intelectuale. Prin programe și campanii de informare, InfoCons își propune să educe publicul despre importanța și beneficiile respectării drepturilor de proprietate intelectuală. În colaborare cu instituții naționale și internaționale, InfoCons lucrează pentru a combate contrafacerea și pirateria, contribuind la crearea unui mediu de afaceri echitabil și la protejarea inovației.
Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) este autoritatea oficială responsabilă cu gestionarea mărcilor Uniunii Europene și a mărcilor comunitare înregistrate.
Prin activitățile sale, EUIPO caută să promoveze și să protejeze drepturile de proprietate intelectuală în Uniunea Europeană, stimulând inovația și susținând creșterea economică.